ROC Tilburg in het nieuws

Op vrijdag 26-1-2018 heeft het Brabants Dagblad de deelnemers van ROC Tilburg Geïnterviewd.

Lees HIER het artikel op de website van Brabants Dagblad

Voor stage van Brabant naar Afrika

TILBURG – Op 18 februari vertrekken 52 rijders van ROC Tilburg in 24 auto’s voor hun editie van Go for Africa. Voor een unieke ervaring, het leveren van goederen en het overbrengen van kennis.

Ruim 7500 kilometer in drie weken behelst de reis voor de studenten van het ROC, van startpunt Bakel naar de projecten in Gambia of Senegal, waar ze zeven weken stage gaan lopen. Het avontuur is geen wedstrijd, de bedoeling is juist om de auto heelhuids op de plaats van bestemming te krijgen, zo werd vrijdagmiddag duidelijk tijdens de presentatie op Stappegoor.

De auto’s zijn na aankomst bedoeld als donatie. Dat, plus het meebrengen van materiaal en overbrengen van kennis is het doel van Go for Afrika. Voor de studenten levert het een nieuwe ervaring op, als onderdeel van het excellentieprogramma van het ROC.

Ter plaatse gaan de studenten helpen bij bijvoorbeeld het repareren van fietsen, plaatsen van waterpompen en optuigen van ziekenhuisbedden. Maar eerst ligt er de uitdaging om de bestemming zien te bereiken. De deelnemers, waarvan een derde privérijder is, doorkruisen tien landen en hebben te maken met temperaturen van -3 tot plus 43.

Ze droegen zelf, mede via sponsoring, zorg voor de aanschaf van een auto. Pim Kurvers (20) en Niels van Dongen (19) uit Tilburg, die team 2 op reis vormen, lieten hun oog vallen op een Subaru Forester uit 2001. “Die zijn we gaan prepareren”, legt Niels uit. “Nieuwe banden, verzwaarde vering en we hebben de airco laten doen. Dat zal in de Sahara wel fijn zijn.”

De studenten megatronica keken al vanaf het eerste jaar uit naar de mogelijkheid om mee te doen. “Het speelt op school, elk jaar werden we enthousiaster en volgden we andere teams”, geeft Pim aan. De studenten brengen via een zeecontainer gereedschap, multimeters en besturingskasten naar Senegal. Daar pikken de Tilburgers het op, om dan door te rijden naar Sindian, het zuiden van Senegal, waar ze gaan helpen op een opleiding elektrotechniek. “We gaan ons vooral richten op het veilig aansluiten, meten en berekenen van stromen”, vertelt Niels. “Het is te hopen dat ze daar iets aan ons hebben”, vult Pim aan.

Jazz Peters (22) uit Tilburg en Lars Jansma (20) uit Hilvarenbeek doopten hun combinatie 013 to Gambia. Zij volgen de opleiding werktuigbouwkunde en gaan zich in het binnenland van Gambia op een technische school bezighouden met waterpompen. Ze geven lessen en nemen materiaal mee om tien exemplaren op te tuigen. “Hier in Nederland hebben we alles. Daar zal dat niet zo zijn en moeten we alles zelf oplossen. Daar leren we van en worden we creatiever van”, denkt Lars.

“Ik wist al meteen dat ik dit wilde doen”, vertelt Jazz, die als eerste vrouwelijke deelnemer namens ROC Tilburg de reis gaat maken. “En ik heb nog nooit in een ander land geleefd, die zeven weken zijn natuurlijk geen vakantie.”

Foto’s door Rini Wouters ©

2018-08-26T20:03:13+00:00